Menu
je bent hier

WAAROM EEN TERUGKOMMOMENT?

Het terugkommoment is door de Vlaamse Overheid in het traject van rijopleiding opgenomen naar Oostenrijks voorbeeld. In Oostenrijk zijn de auto-ongevallen met jongeren drastisch afgenomen sinds de invoering van het terugkommoment.

Dit past binnen de visie van het LOVE-principe: Leren – Oefenen – Vervolmaken – Eeuwig leren.

Jongeren blijken meest betrokken te zijn in ongevallen tussen de 6e en de 9e maand na het behalen van een rijbewijs. Een uitgelezen moment dus om aan bewustwording te werken.

Terugkommoment: Wat is het niet of wel?

Het is er niet om rijvaardigheid aan te leren. Het is geen slipcursus. Er is geen oordeel, examen of er zijn geen punten aan verbonden.

Het terugkommoment dient wel om de jonge bestuurders bewust te laten worden van het feit dat de kans om betere (lees veiligere) bestuurders te worden bij hen zelf ligt. Ze krijgen inzicht in de grootste risico's tot ongevallen door te leren van elkaars inzichten.

De inhoud en kostprijs

Het terugkommoment duurt 4 uren en kost €122.
Het bestaat uit:

Een kennismakingsgesprek in groep (minimum 6 en maximum 18 personen)

3 oefeningen met de auto op een beveiligd terrein

Een groepsgesprek rond de opgedane ervaringen

VERPLICHT VOOR WIE?

Elke persoon die aan de volgende voorwaarden voldoet:

 

Je krijgt een oproepingsbrief van de Vlaamse overheid. Je hoeft daar niet op te wachten om je in te schrijven. Heb je twijfels over de periode waarin jij het terugkommoment moet volgen? Je kan dit makkelijkst checken op Mijn Burgerprofiel.