Menu
je bent hier

‍Welk voertuig bij rijbewijs G?

Elk land- of bosbouwvoertuig met motor op wielen of rupsbanden, met ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid haalt van niet minder dan 6 km/u. Het voertuig wordt voornamelijk voor tractiedoeleinden gebruikt, meer bepaald het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van verwisselbare uitrustingsstukken of aanhangwagens. Dit voertuig kan aangepast zijn om een lading te vervoeren en kan uitgerust zijn met één of meer zitplaatsen voor passagiers.

Wanneer rijbewijs G?

Het rijbewijs G is verplicht voor iedereen die geboren is na 30 september 1982 en een voertuig categorie G wil besturen. Tot de leeftijd van 18 jaar krijgt u code 205 op uw rijbewijs, beperkt tot het besturen van een voertuig met sleep (trekker & aanhangwagen) tot 20 ton. Vanaf 18 jaar mag u alle voertuigen van de categorie G besturen met een sleep tot 44 ton, zonder hiervoor een nieuw rijbewijs te moeten aanvragen.

De houder van een rijbewijs B, BE, C, CE, C1, C1E mag een voertuig categorie G besturen met een maximaal toegelaten massa van de voertuigen van het betreffende rijbewijs.

Een buitenlands rijbewijs voor een landbouwvoertuig houdt geen vrijstelling in.

Om een Belgisch rijbewijs G te verkrijgen moet u slagen voor het theorie- en praktijkexamen.

Het rijbewijs G is enkel geldig op Belgisch grondgebied.